Грав со домат

 

Една од многуте варијанти на варен грав, посен.
Имам неколку начини за подготовка на гравот, а традиционалниот струмички, со црвен пипер, може да го видите овде.

Продолжи со читање “Грав со домат”

Млади бамји

Кога ќе излезат првите бамји, па уште ако си во Македонија, што да се рече…
Бамји на сто начини ќе да е 🙂

Продолжи со читање “Млади бамји”

Сите мои мусаки-обична со компир

 

Сега најобичната мусака со најстари фотки… Во иднина ќе ставам нови фотографии, но не сакам да си ги отфрлам првите фотографии, важни ми се и тие 🙂

Најобичната, класична мусака е со компири и мелено месо.

Компирите може да ги потпечете претходно во рерна. А баба ми и мајка ми едно време ги пржеа, но ете денес избегаваме.

Продолжи со читање “Сите мои мусаки-обична со компир”

Tarana – traano so kopani

Ova e edno od omilenite strumički jadenja, seušte se pravi, seušte e aktuelno, iako ni oddaleku vkusot ne e veke kako što beše… Ušte go čuvstvuvam vkusot na manđičkata na baba mi, majka mi… Nitu pileškoto e isto, nitu piperkite, ništo nema vkus kako porano.
No so zgotvenoto, si ja sočuvuvame našata kujna, a so sekavanjata si go nadoplonuvame i vkusot…

Продолжи со читање “Tarana – traano so kopani”