Слатко од модри сливи 3

 

За новитетите, односно за она што го правам прв пат, ќе речам искрено, ме прати почетничка среќа што велат, помешана со натежнатото искуство.
Има само едно слатко од кое не бев задоволна, а тоа е слаткото од сливи, та дури правев од жолти сливи, да компензирам 🙂

Продолжи со читање “Слатко од модри сливи 3”

Слатко од модри сливи 2, со печени бадеми

Рецептот за слаткото ми е преубав, но сливите овде кога ќе се излупат, се зеленикави, оние како за слатко. Всушност зелени се тие потврдите, или на сила зреани. А ако се зрели, тогаш се многу меки и не може да се сочуваат цели при варењето.

Продолжи со читање “Слатко од модри сливи 2, со печени бадеми”

Пинџур од модар патлиџан со кисело млеко

Многу рецепти, многу фотографии, се трудам да ги најдам сите сезонски кои не се објавени…

Продолжи со читање “Пинџур од модар патлиџан со кисело млеко”

Слатко од кајсии

Одморив ден-два, продолжувам 🙂

Кајсиите многу ги сакам, посебно печени во тесто, торта, зашто стануваат уште поубави. Ако се премногу благи, при печењето стануваат красатки, мераци.

Продолжи со читање “Слатко од кајсии”

Доматен сос

Без сосови не можеме да си замислиме, како риба, ќофте, ребра, тестенини и што ли уште не, како без сосови? И така комбинации разни, вкусови разни…

Продолжи со читање “Доматен сос”

Сос од домати со модар патлиџан

Овој сос или летна манџичка е одличен со ќофтиња, тиквици, модар патлиџан или некое свинско мевце како ребра, на пример…

Имаме многу летни ручеци, кои не се случајно на нашата трпеза…Нашите претци биле многу умни, точно знаеле што му треба на нашиот организам. На пример, доматите се попотребни како сварени, затоа сосот и летните манџи се најприсутни сега, ами како, знаеле нашите, м?

Продолжи со читање “Сос од домати со модар патлиџан”

Сок од трендафили

Во неделата се нафатив на многу работи, џем од кајсии, слатко од капини и слатко од сушени трендафили. А решив да го финализирам и сокот од трендафили.

Продолжи со читање “Сок од трендафили”

Слатко од сушени трендафили

Веќе реков дека мајка ми ми објасни како баба ми Зонка го правела слаткото од сушени трендафили. Нејсе, се потрудив, најдов повторно мајски, непрскани трендафили, мирисни до другата улица 🙂

Продолжи со читање “Слатко од сушени трендафили”

Слатко од трендафили

2013 година ми беше година на слатката. Тогаш ги сликав и објавував…Многу од слатката правам секоја година, редовно, но ова слатко не, за жал. Тогаш се потрудив бајаги за да најдам некалемени трендафили и така остана овековечено, преубаво!
Го правев во мај, тогаш му е времето и е нешто невообичаено, навистина.

Продолжи со читање “Слатко од трендафили”