Ивина чоколадна кула со јагоди

 

Еве се обидувам да продолжам после слаткото и скарата, но тешко ми оди да го фатам ритамот…Рецепти стотици, ама си чекаат на ред.
Времето беше дождливо и ладничко, јагодите доцнат…

Продолжи со читање “Ивина чоколадна кула со јагоди”

Rastopeno čokolado so ovošje – Fondue Au Chocolat

Denes fb me potseti na onaa “magisterskata” za čokoladoto, a i na ovoj ednostaven, a preubav recept.
Koga go objaviv vo 2012 godina, me prašuvaa za sadot…Toj ne e tolku važen, mnogu luge mi kažaa deka improvizirale, se snašle odlično…
Ona što vi treba e bilo kakov sad, čokolado, ovošje i mnogu, mnogu ljubov za sakanite, najbliskite…
Dali ke go pravite so partnerot, partnerkata, prijatelite ili so decata, vnucite koi se vooduševuvaat od mackanje ovošje vo rastopenoto čokolado, seedno e…
Važna e vašata ljubov i spodelenite momenti so najsakanite!

Продолжи со читање “Rastopeno čokolado so ovošje – Fondue Au Chocolat”

Ivin čokoladen kolač so kruša

E ova ke bide na kirilica, nemam vreme da promenam, a go kopirav od Moi recepti kade go objaviv zavčera… Go planirav kako 50 recept tamu, mal, premal jubilej, no tie go objavile kako 51 zašto bev pratila 2 recepti odednaš, se rasturi zamislata…
Kolačot izleze preubav, vkusot kako Zagrebačkata torta, koj saka takov prefinet vkus, neka si proba… Продолжи со читање “Ivin čokoladen kolač so kruša”

Ivina čokoladna torta

Beše toa najubavoto vreme vo mojot život, iako poln so premrežija…
Srekni go živeevme životot i pokraj sé…Se redea životni nastani eden po eden…
No ništo, ništo vo životot ne se sporeduva so raganjeto na deteto, nitu diplomi, nitu svadbi, ma ništo…
Najunikaten, najubav moment vo životot e doaganjeto na svet na novata ličnost vo semejstvoto <3
Rastenjeto na decata, najubav period, ispolnet život…
Za ova poveke ke pišuvam vo kategorijata BLOG, se nadevam utre…

Za spomen na mojata edinstvena duša, mojata Iva, ovaa torta go nosi nejzinoto ime…

Продолжи со читање “Ivina čokoladna torta”

Загребачка торта

Здраво, драги мои

Направив мала пауза, одиме понатаму 🙂
Добив прашања, зошто пишувам на латиница…
Живеам во странство и претендирам блогот да го видат и во други земји, надвор од кирилицата.
Ако е на кирилица, тоа е невозможно…
За името на страницата, тоа мора да биде на латиница, бидејќи имам лошо искуство со страницата за готвење, а еве гледам и други се префрлаат.
Внатре, може да пишувам и на кирилица, да, тоа ќе зависи од веќе објавените рецепти, кои ќе ги копирам или вака со цело срце, за нашиот преубав јазик.
Не сум официјален македонски блог кој претендира повеќе од тоа што е, немам обврска да го користам само нашиот преубав литературен јазик, тоа им го оставам на други, компетентни луѓе.
Едноставно, ова е блог за рецепти и ќе ги има и на дијалект, можеби, што да не…

Ве молам за разбирање, целта е да се сочуваат рецептите, да се пренесуваат понатаму, заедно да учиме за готвењето и мојата лична цел за Ива….

 

А сега за денешниот рецепт…
Секој има своја торта, многу градови и земји имаат…
Пробав многу торти во мојот живот, но ниту во минатото, ниту сега во туѓина, ми се допаднале други торти како Васина и Загрепска торта…
Постои и трета, Ивина чоколадна торта, која веќе многумина ја знаат и за неа ќе пишувам другпат.

Двете торти ги сакам зашто имаат старински вкус, незаменливи се.

Мојата Загрепска торта потекнува од 80 години, рецептот беше од Народен Кувар, југословенски, а ми го пратија моите и во тоа време беше врвен специјалитет.

Бев заборавила на оваа торта, но мојата колешка и пријателка Мери Ичова, ме потсети, се сеќава на оваа убава, моја торта од 80 години во Струмица… Благодарам Мери!

Јас сум емотивно врзана за Загреб, татко ми студираше во Загреб, а јас бев родена.
Можете да си замислите, дете сум на огромна љубов, а Загреб многу далеку во тоа време…
Покрај македонската музика, пораснав и со далматинските песни кои татко ми ги свиреше на гитарата и преубаво ги пееја со мајка ми… На Ива и ги пеев кога беше мала, ги сакаше и таа…
Многу ја сакам Хрватска, цел живот сум поврзана со неа, а таму го сретнав и мојот сопруг, чудни се нашите патишта…

Оваа торта нека биде во име на таа љубов, на убавината која татко ми ни ја донесе од таму во почетокот на 60 години, напредните сфаќања и едно поинакво воспитување на што сум многу благодарана.
Со цело срце им ја подарив и на Coolinarika.

Продолжи со читање “Загребачка торта”

Ivin sladoled so ribizla

Letoto ke završi, a recepti vistinski letni, mnogu malku imam. Sladoledot retko go jademe, samo koga e najtoplo…Ovaa e odlična kombinacija, vi ja preporačuvam, zašto e mnogu vkusna, a može da ja napravite i epten zdrava, so kiselo mleko ili jogurt.
Ribizlite može da gi stavite vo žele, no mene baš mi se ubavi taka, nemirni ribizli, skokaat koga sečeš parče i ne mi smeta toa…
Продолжи со читање “Ivin sladoled so ribizla”