Тиквички со ориз

Тиквички со ориз
Тиквички со ориз

Ете за овие фотографии зборував, и оние од претходниот рецепт, но нема да ми замерите, премногу фотографии се во прашање, премногу рецепти, и кога имам вака варијанти, најтешко е…

Веќе знаете, секој рецепт може да го направите и посен, а јас посните повеќе ги сакам (но овде има и јајце во сосот, не заборавајте!) 🙂

Тиквичките се полнети со ориз, затворени со лоза листови или сармички од лоза.
Овој рецепт и другиот со месо, биле омилени на баба ми, раскажува татко ми 🙂

Основниот рецепт може да го видите овде, и овде, но сепак имам мали измени.
Тоа што тиквиците беа различни ми направи малку проблем, но искуството најбрзо реагира, се снајдов 🙂

Издлабените тиквици и листови од лоза кои се искинати, ги додадов во амурот, во оризот, при крај на пржењето, исецкани.
Вкусот на тиквички и сармички со сокот од јајце и лимон, по дојрански така наречен ич, стварно, стварно е преубав, медитерански шмек, нема што 🙂
Пријатно!

 

Тиквички со ориз

 

 

Loading Facebook Comments ...

Напишете коментар