Сарма од лозов лист

 

Време за сарма од винова лоза 🙂
Мислев дека оваа сарма се прави исто насекаде. Во групите за рецепти на фб, видов дека не е така и се зачудив 🙂

Продолжи со читање “Сарма од лозов лист”

Сарма од штавељ или блитва

 

Во Швајцарија нема штавељ ни за лек, па најубава замена му е блитвата.
Но и таа е поинаква, огромна, листови како чадори…
Потешко се прави сармата од таквата блитва, ако е во врела вода, останува пластична, ако зоврие, отиде, ахаха… Затоа треба да се внимава.
Сармата од штавељ ја има неколку вида, а се прави и само посна, со ориз.
Значи со мелено месо и ориз, потоа полиена сарма, со јајца и кисело млеко и само со кисело млеко..

Дома кај нас се правеше секогаш со мелено месо и ориз, така и баба ми правеше. Ја сервираме со кисело млеко.

Но знам дека многу се прави и полиена со јајца или кисело млеко, па затоа ќе ви ги прикажам и овие рецепти.

Сармата со која растев ми е најубава на свет, симбол за пролетта, симбол за заедничкото готвење.
Слика 1

Мајка ми го пржи амурот, подготвува сé и пржи…

Слика 2

Татко ми ги остава крстозборките или некоја книга, влегува во кујна, зема столче и чека мајка ми да му принесе прибор, како хирургот што чека 🙂 Една тава со листови, друга тава за редење сарма, трета тава со амурот и мала чиниичка за правење сарма, зашто тој е мајсторот.

Слика 3

Мајка ми принесува и не мрда од кај масата, стои, пргава е, татко ми е хирургот, и само кажува што му треба, а она додава…Е кога е празник, оти сармата се прави еднаш неделно обавезно, тогаш се прави поголема тава и мајка ми си седнува, па двујчката си виткаат, мерак да ти е да ги гледаш!

Така некако ќе ги памтам секогаш и секогаш ќе им бидам благодарна што ми го дадоа тој модел 🙂
(Знам дека сум зборувала за тоа веќе…ама да си кажам пак…старост)

Често сармите и ние ги виткаме заедно, послатки се така, верувајте!
Заедничката енергија и љубов се вткајуваат и во храната 🙂

Продолжи со читање “Сарма од штавељ или блитва”

Sarma od kisela zelka 2

 

So posebno zadovolstvo ja pravevme i ovaa sarma, nema poubavo od zaedničkoto podgotvuvanje za praznicite, koga site členovi se okupirani so nekoi zadači, imaat zadolženija, atmosferata stanuva magična, preubavi aromi se širat…
No i nostalgijata e tuka, tagata ušte poveke! Nema beganje! Najteški se praznicite daleku od doma!
Ušte poteški se verojatno ako nemaš što da podgotviš… Ili ako ne možeš…

Продолжи со читање “Sarma od kisela zelka 2”

Sarma od kisela zelka

Veke imam objaveno strumička sarma koja e unikatna vo Makedonija, a sega zimskata ubavica, sarma so kisela zelka… Ili od kisela zelka, možebi popravilno e.
Sekoja so svojata posebnost i ubavina.

Ovaa godina, za da imam poubavi fotografii, vlegov vo smešni situacii koi me potsetija na moite dragi roditeli, koi sekogaš zaedno podgotvuvaat jadenja i jas znam samo za toj ubav roditelski model.
Kaj moite roditeli, posle ručekot nastapuva nova scena, prefrlanje na ostatokot: Продолжи со читање “Sarma od kisela zelka”