Вкусни фурнаринки

Често се на нашата трпеза во најразлични варијанти. Одлично одат со павлака, кисело млеко, летна манџа, со таратор, со било какво мезе, и летно време и зимно. Грицкави, мирисни, превкусни.
Фотографиите ми се од Велигденската трпеза…

Продолжи со читање “Вкусни фурнаринки”

Пржен анасон

Анасонот е зеленчук кој овде многу се користи. Кај нас го знаеме како аромат, се става во струмичката мастика, на пример. Никогаш не сме подготвувале во Мк, ниту бев видела на пазар, пробав за прв пат минатата година, овде. Продолжи со читање “Пржен анасон”

Пржени суви пиперки со траано-тарана

 

Реков дека сувите пиперки ми станаа главна состојка, главна храна, секогаш во комбинација… Едноставно ги обожувам.

Јас сум Македонка, верувам и во едни поинакви креации на храната, верувам во трансформацијата на храната, за да не се фрла, за да се искористи максимално, а да се создаде превкусно јадење!
Трансгенерациска порака 🙂

Често моите оброци се токму такви!

Кога ќе остане од оброкот, предизвик ми е да направам комплетно ново јадење.

Токму така настана и оваа јадење, инспирирано од традицијата.
Рецептот за тараната може да го видите овде, доколку ве интересира.

Продолжи со читање “Пржени суви пиперки со траано-тарана”