Podvarok

Podvarok
Podvarok
2.3kviews

Kiselata zelka, pečena so čadeno svinsko, kolbasi ili drugo mevce, se narekuva podvarok. Veruvam deka receptot e sličen sekade na Balkanot, so mali razliki.

Eve ja mojata varijanta so švajcarskiot specijalen kolbas praven isto od kisela zelka-saucisse aux choux, specijalitet na kantonot Vaud. Ovoj kolbas inaku se jade so praz, no i so kisela zelka koja tie ja prodavaat isečena kako kadaiv-choucroute.

Da ne bide kako nivnata kadaiv- zelka, ovaa ja sečam pokrupno, da ne ni dosadi.
Inaku, specijalitetot na kantonot e rečisi bez nikakvi začini, osven baies de genievre-začin od plod od smreka.
Koga pravam, potočno koga mažot mi pravi choucroute, go pravi kako što si e originalot, a so ovaa zelka, jas si pravam po naški. E sega koj ne smee da jade mrsničko, podobro da ne gleda vo receptot.
Ama kisela zelka bez bajagi mast, ne biva…
Ovoj moj podvarok e baš internacionalen, balkanska zelka, turski praz, švajcarski kolbasi, makedonski suvi piperki, no i turski, gi mešam, za da gi sočuvam podolgo, makedonski crven piper…
Ke sleduva strumičkiot recept…

 

Sostojki

 • glavica kisela zelka
 • 2-3 straka praz, beliot del
 • kolbasi ovoj pat, no možete po želba
 • suvi piperki
 • 1 morkov
 • 3 kompira
 • 3-4 lažici mast
 • crven piper, bel biber

Postapka

 1. Najprvin pogrižete se za mesoto što ke go koristite. Ovoj kolbas prvo se vari 40 minuti, na tivko, so dve čačkalici, za da ne eksplodira.
 2. Izmijte ja zelkata ubavo, isečete ja i povtorno mijte ja ubavo niz poveke vodi, iscedete ja.
 3. Iseckajte go prazot i morkovot.
 4. Na zagreana mast, se prži prazot, se dodava zelkata i morkovot, i se prži podolgo vreme, dodeka da ispari vodata. Se dodavaat začinite i suvite piperki.
 5. Se prefrla vo sad za pečenje, se dodava od vodata na kolbasot ili obična voda, se peče okolu 1 čas na tivko, se meša i se dodava kompirot.
 6. Se peče ušte 1 čas i polovina minimum, se dodavaat kolbasite na koi im treba mnogu malku vreme, zatoa se dodavaat skroz na kraj, no sekako ima kolbasi koi može da se pečat podolgo.
 7. Pečenjeto treba da bide dolgo, kako i prženjeto, togaš e ubav podvarokot.

Se servira toplo, so suvi piperčinja, može luti…

Na zdravje!

You may also like

Loading Facebook Comments ...

Напишете коментар