Ѓувечиња

 

Ѓувечиња се овие мали тавчиња, а ние велиме маленки земјани тавички 🙂
Како и да се нарекуваат, многу го сакам вкусот на јадењето од нив.

Продолжи со читање “Ѓувечиња”

Посен рататуј

Во семејството на маж ми, рататуј се правел со мелено месо, модар патлиџан, тиквица, домати и пиперки, кромид и лук, на коцки, варено на рингла.Така си сакале, како јанија…

Продолжи со читање “Посен рататуј”

Тестенини со летна манџа

Летно време, само да имам сочни домати и ручекот е готов. Сос, тестенини, или мевце, пржено сиренце, готово…

Продолжи со читање “Тестенини со летна манџа”

Чалбур со домати

Шакшука? Не! И оти не е наше, ќе го правиме, ќе се пофалиме…
Малку критика не е на одмет, нели?

Продолжи со читање “Чалбур со домати”

Пролетна посна тава

 

Еве една тава која ја правиме со мерак, на прагот на пролетта… Едноставна, а колоритна и… Откријте!

Продолжи со читање “Пролетна посна тава”

Пржена пастрмка со сос и шпецли

 

Нешто од рибите ставив во тавата Риба во сос, нешто испржи Мишел и ете уште еден рецепт.

Инаку шпецлите се типичен швајцарски специјалитет кои сите ги обожуваат. Тие најчесто ги комбинираат со гулаш, зајак, дивеч…

Продолжи со читање “Пржена пастрмка со сос и шпецли”

Риба во сос

 

Еве една старинска тава која ја имам во две варијанти, едната е со кромид, другата со лук.

Таа со лук баба и на Ива ја викаше нероврсто, така и мене ми остана, ќе ставам рецепт друг пат.
А денес со кромид, преубава тава која и баба ми и моите ја правеа, па и јас, секој со свои мали измени…
Можете да ја направите со која сакате риба, јас ја правев со пастрмка овој пат, ако рибата е без трње, без коски, поубаво е.

Продолжи со читање “Риба во сос”

Пржен анасон

Анасонот е зеленчук кој овде многу се користи. Кај нас го знаеме како аромат, се става во струмичката мастика, на пример. Никогаш не сме подготвувале во Мк, ниту бев видела на пазар, пробав за прв пат минатата година, овде. Продолжи со читање “Пржен анасон”

Pinđur so modar patliđan

Ovoj pinžur po doma go narekuvame maliđano, iako vistinskiot recept ne sum go poglednala, nikogaš. Go pravam po moe, vo nekolku varijanti.
Ednostavno, brzo, a modriot patližan e mnogu zdrav, toa znaete…
Beše mnogu odamna koga tatko mi me nauči kako da kupuvam ubav patliđan…
Zavisi za što ti treba, ja biraš i formata i goleminata…
Продолжи со читање “Pinđur so modar patliđan”

Letna mandza

Piperki-čuški, domati-frenki, sekogaš, samo da gi imav našite, no se snaogam nekako.
Letna manđa velime za Ič mašot, domati i piperki so jajca ili bez jajca, no i na drugi koi sodržat poveke zelenčuk. Eve varijanta bez jajca, šmekot e od pečenite piperki…
Brzo, vkusno, lesno letno jadenje, koe go zamrznuvam i vo zimata ni e dobredojdeno, koga nema ubavi domati…Vsušnost ova se varijacii na tema piperki i domati, gi podeluvam  za preglednost, a i da si imam poveke recepti, hihi… Ami kako??!! Nekogaš vaka, drug pat taka, isto e, a različno, da ne e dosadno, našite stari bile mnogu mudri…

Продолжи со читање “Letna mandza”