Посен рататуј

Во семејството на маж ми, рататуј се правел со мелено месо, модар патлиџан, тиквица, домати и пиперки, кромид и лук, на коцки, варено на рингла.Така си сакале, како јанија…

Продолжи со читање “Посен рататуј”

Пиварки

 

Познатите пиварки, едни од најубавите старински колачиња. Оваа варијанта има кокос и толчени ореви.

Продолжи со читање “Пиварки”

Кисела зелка со праз-посно

 

Посебно ја сликав зелката, зашто и посебно ја правев. Правев една посна тава и уште една со месо.

Мене не ми треба месо, може колбаси, но пак мала количина. Вака е преубава 🙂

Продолжи со читање “Кисела зелка со праз-посно”

Presno lepče za Badnik

 

Presno lepče kaj nas se pravi za Badnik. Se stava parička, zavitkana vo folija. Porano ne se vitkala, taka ja stavale, ubavo izmiena.

Adetot kaj nas e, da se postavi na masata so drugite posni jadenja i koga semejstvoto ke se sobere, se krši lepčeto. Kaj i da si, za Badnik, doma da si… Taka bilo i taka ostanalo…
Toa lepče ne se ukrasuva, osven krst, treba da bide skromno, kakov što bil Isus… Продолжи со читање “Presno lepče za Badnik”