Колач со сливи и ореви

Во сезоната на сливите, еден колач, преубав, превкусен, старински.
Е, само што ми се случи да немам прашок за пециво, ееех, мене тоа да ми се случи…

Продолжи со читање “Колач со сливи и ореви”

Кнедли со сливи и ореви

Кнедлите беа многу актуелни едно време, па ги подзаборавивме и сега, благодарение на нетот, повторно се враќаат, како и сé друго. Рецептот ми е чиста класика, од тетратката на мајка ми, имам и други, но овој ми е омилен 🙂

Продолжи со читање “Кнедли со сливи и ореви”

Tart so slivi

Denes e  praznik  Jeûne fédéral !
Den na BLAGODARNOST, POKAJANIE i MOLITVA.
Počnal da se slavi vo cela Švajcarija, so dekret od Vladata, vo 1832.
Sekogaš se slavi vo 3ta nedela od septemvri i e neraboten den utredenta.
Toj den vsušnost se posti do večera.
Vo cela Romandija, francuskiot kanton, tradicijata za večera e Tart so slivi. Продолжи со читање “Tart so slivi”