Солена пита од кори / јуфки

Ова ќе му дојде како солен млеченик, така нешто. Корите или јуфки, може да се направат и како десерт, и како баница, пита, како сакате. Мојот млеченик кој редовно го правам е благо-солен, во средина благ, по краевите солена кора со сирење, рецептот може да го видите овде. Тоа е стар струмички рецепт, а се прави и само благ, без солена кора, ќе следува рецепт.

Продолжи со читање “Солена пита од кори / јуфки”

Солена тортица

Знаете дека жива се потресувам кога се фрла храна, на толку гладен свет, не разбирам!
Затоа имам и рецепти “од она што ќе остане”.
А за гладните, многу болна тема, да се надеваме дека ќе дојдат подобри времиња, да се надеваме, откако не сме во можност целосно да го смениме животот на Планетата…
Но можеби можеме малкуцка, секогаш да помогнеме!

Продолжи со читање “Солена тортица”

Ivina pogača sončogled

Pogačata ja pravev vo dekemvri, ja čuvav da ja objavam sega, preubava e, razlistana, vkusna. Moram da vi kažam deka prv pat koga ja pravev beše so gotovo lisnato testo, nemav trpenie, odlična izleze i togaš. Sega malku ja “komplicirav”, no zadovolna sum mnogu. Продолжи со читање “Ivina pogača sončogled”