Швајцарско сирење во рерна – Vacherin au four

 

Vacherin au four е типичен швајцарски специјалитет, брз, практичен, а со незаборавен вкус. Типично за нив, што помалку време во кујна, користење на полупроизводи, полуподготвени и многу, многу поздрави од било каде на светот, што посебно ме воодушевува.

Рецептот е всушност име на сирењето истопено во рерна.

Продолжи со читање “Швајцарско сирење во рерна – Vacherin au four”

Greeno vino

Za prv pat otkako sme dojdeni vo Montreux ima tolku sneg, obično provejuva i se istopuva vednaš, baš mediteranski. Ovaa godina ostana podolgo… Zima, zima… A koga e zima, ni trebaat topli pijaloci.
Voobičano vo ovie studeni denovi i praznici se pravi vareno vino ili greeno vino. Se pravi i varena rakija, velat odličen lek e za nastinkite…

Ima poveke recepti za vinoto, probav dve, eve ja ednata…

Продолжи со читање “Greeno vino”