Ивини колачиња со модри сливи

Кога бевме мали, мајка ми често печеше сливи со ореви.
Може да биде прекрасно слатко, но исто така и преубави колачиња, ем без речиси никаква работа, а многу вкусни.

Кога се брзате, и немате време да се посветите на кујната, е тогаш се добредојдени, а посебно добредојдени за младите вработени мајки.

Се сеќавам кога Ива беше мала, печев сливи со ореви и јас, само ете, таа генерација ги збогативме колачите и со шлаг, што им дава уште поубав вкус, иако и без шлаг се со посебен вкус.

Продолжи со читање “Ивини колачиња со модри сливи”

Кнедли со сливи и ореви

Кнедлите беа многу актуелни едно време, па ги подзаборавивме и сега, благодарение на нетот, повторно се враќаат, како и сé друго. Рецептот ми е чиста класика, од тетратката на мајка ми, имам и други, но овој ми е омилен 🙂

Продолжи со читање “Кнедли со сливи и ореви”

Greeno vino

Za prv pat otkako sme dojdeni vo Montreux ima tolku sneg, obično provejuva i se istopuva vednaš, baš mediteranski. Ovaa godina ostana podolgo… Zima, zima… A koga e zima, ni trebaat topli pijaloci.
Voobičano vo ovie studeni denovi i praznici se pravi vareno vino ili greeno vino. Se pravi i varena rakija, velat odličen lek e za nastinkite…

Ima poveke recepti za vinoto, probav dve, eve ja ednata…

Продолжи со читање “Greeno vino”