Солена пита од кори / јуфки

Ова ќе му дојде како солен млеченик, така нешто. Корите или јуфки, може да се направат и како десерт, и како баница, пита, како сакате. Мојот млеченик кој редовно го правам е благо-солен, во средина благ, по краевите солена кора со сирење, рецептот може да го видите овде. Тоа е стар струмички рецепт, а се прави и само благ, без солена кора, ќе следува рецепт.

Продолжи со читање “Солена пита од кори / јуфки”

Домашна урда

 

Во странство нема урда, можеби во некои балкански продавници, но не е како нашата. Немам некое знаење за урдата, но знам дека има два вида.

И така, благодарение на Интернетот, и затоа што овде нема, после многу километри потрага, ќе си правиш домче. Имам 3 рецепти за домашна урда.
Продолжи со читање “Домашна урда”

Боранија во млеко

 

Овој рецепт ми беше многу актуелен порано, а сега го зачестив повторно. Баба и на Ива го правеше прекрасно, стар струмички специјалитет, да не го заборавиме.

Вообичаено правам посна боранија, а ако веќе треба да е со месо, вака најмногу ми се допаѓа.

Продолжи со читање “Боранија во млеко”